TOVÁBB FELDOLGOZOTT MARHAHÚS TERMÉKEK PROTOTÍPUSAINAK KIDOLGOZÁSA KOMPLEX ELŐÁLLÍTÁS TECHNOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL

A NAGYHEGYES HÚS Kft. 280,92 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson. A 624 261 760 forint összköltségű projekt keretében olyan marhahús alapú termékprototípusok kerülnek előállításra, amelyek magas biológiai értékkel rendelkeznek, és a piac minden szegmensében kifogástalan minőséget biztosítanak.

 

A NAGYHEGYES HÚS Kft. a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00356 azonosító számú pályázat nyerteseként, a projektet a kiírás követelményeinek és saját vállalásainak megfelelően hajtja végre. A projekt kivitelezéséhez 32 %-os önerőt, azaz 199 763 768 forintot biztosít. A projekt megvalósítás során a kedvezményes hitel összege 143 580 202 Ft. A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. november 30.

A projektben létrejövő új termék/technológia/ prototípus új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával jön létre. A tervezett projekt hozzájárul az „Egészséges és helyi élelmiszerek”, előállításához, mivel széles körű termékportfólióval rendelkező prototípusok jönnek létre, valamint két nemzeti kincsünk a Magyar Tarka, és a Magyar Szürke Marha fajta presztízsét is széles fogyasztói körökben növelheti. A fejlesztési tevékenység során az alábbi prototípus termékcsoportok kidolgozását tervezik:

  1. Szárazon/nedves érlelt marhahús szeletek, védőgázban/vákuumban csomagolva
  2. Hazánkban elsőként komplett marhahús sous vide termék portfólió
  3. Szárazáru termék portfólió hagyományos füstöléssel és érleléssel
  4. Összetett tartósítási módokkal gasztronómiai specialitás- a Pastrami termék és technológia

A fejlesztés sikeres végrehajtása éreztetni fogja hatását az egész termékpálya vonatkozásában. A széleskörűen felhasználható genotípusok és az egyes hasznosítási irányokat (hústípusú, tejelő, vegyes hasznosítású szarvasmarha fajták) figyelembe vevő termékfejlesztésből következően, a prototípus termékek gazdag portfóliójának köszönhetően javítják az egész ágazat jövedelmezőségét. A projekt lehetőséget kínál a húsfeldolgozó ágazat számára, hogy a kiváló minőségű portékáit ne kizárólag alapanyagként, hanem magas hozzáadott értékkel rendelkező termékként értékesítse. A kiváló minőségű termékprototípusok segítségével, a fejlesztés nem titkolt célkitűzése szerint, növelni kívánják az egy főre jutó, ma még elhanyagolhatóan kevés, marhahús termékek fogyasztását a hazai lakosság körében.

 

A projektről további információ a www.nagyhegyeshuskft.hu oldalon érhető el.

 

További információ kérhető:

Dr. Turcsán Zsolt témavezető
Tel.: 06-30-408-3322
Email: drturcsanzsolt@gmail.com