KOMPLEX PROTOTÍPUS KIDOLGOZÁSA A NAGYÜZEMI SERTÉSTARTÁS ANTIBIOTIKUM FELHASZNÁLÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

A Molnárfarm 2000 Sertéstenyésztő és Értékesítő Kft. 132,68 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson. A 294 849 123 forint összköltségű projekt keretében olyan prototípus kerül kidolgozásra, mely révén a hízósertések, illetve az anyakocák emésztőrendszerének egészsége, egyensúlya természetes anyagokkal optimálisan biztosítható. A következetes fejlesztés eredményeként lényegesen csökkenthetővé válik a dysbiotikus állapotok előfordulási gyakorisága, ezáltal az antibiotikumok felhasználása.

 

A Molnárfarm 2000 Sertéstenyésztő és Értékesítő Kft. a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00264 azonosító számú pályázat nyerteseként, a projektet a kiírás követelményeinek és saját vállalásainak megfelelően hajtja végre. A projekt kivitelezéséhez 27 %-os önerőt, azaz 79 609 262 forintot biztosít. A projekt megvalósítás során a kedvezményes hitel összege 82 557 756 Ft. A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. augusztus 31.

A projektben létrejövő új termék/technológia/ prototípus új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával jön létre. A tervezett projekt hozzájárul az „Élhető, és fenntartható Környezet”, prioritásához, mivel a fejlesztés eredményeként létrejövő prototípus segítségével optimalizálhatóvá, sőt a végső célkitűzés elérése estén, teljes mértékben kiküszöbölhetővé válik az antibiotikum és a cink-oxid alkalmazása a sertéságazatban. Ezzel a projekt hozzájárul a Társadalom objektív egészségi állapotának javításához, hiszen megakadályozza, hogy az antibiotikumok bekerüljenek a táplálék láncba és rezisztens korokozók alakuljanak ki. A növényi eredetű flavonoidok antimikrobiális hatásának vizsgálata humán vonatkozásban is perspektivikus lehet. A pályázó a fejlesztés eredményeként létrejött terméket a sertéshús előállításban kívánja felhasználni.

 

Fejlesztési tevékenység lényege, hogy olyan eljárás prototípus kerül kidolgozásra, melynek révén a hízósertések, illetve az anyakocák emésztőrendszerének egészsége, egyensúlya természetes anyagokkal biztosítható. A fejlesztésre kerülő prototípus eljárás esetében kiküszöbölhetővé válik az antibiotikumok felhasználása. Ennek oka, a jobb bélegészségügyi- (egészséges mikroflóra kialakítása) és immunstátusz elérése.

 

 

 

További információ kérhető:

 

  Dr.Szendi Róbert  témavezető
Tel.: 06-70-376-1145