KOMPLEX TECHNOLÓGIA KIDOLGOZÁSA KENDERMAG FEHÉRJE ÉS OLAJ TARTALMÚ MAGAS BIOLÓGIAI ÉRTÉKŰ FUNKCIONÁLIS SERTÉSHÚS TERMÉKCSALÁD PROTOTÍPUS ELŐÁLLÍTÁSÁRA

A Gulyás János és Társa KFT. 289,74 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 keretprogramban megjelent „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson. Az 526 800 000 forint összköltségű projekt esetében valamennyi húskészítmény kategóriában (vörös áru, sonkák, májasok, szárazáru) új magas biológiai értékű, funkcionális élelmiszer prototípus termékek kerülnek létrehozásra, amelyek közös jellemzője, hogy bennük az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítmények kerülnek felhasználásra. A legújabb kutatások is bizonyították, hogy a kendermag magas biológiai értékű fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz. Ezért méltán sorolható az un. „super-food” kategóriába.

 

A Gulyás János és Társa KFT. a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00275 azonosító számú pályázat nyerteseként, a projektet a kiírás követelményeinek és saját vállalásainak megfelelően hajtja végre. A projekt kivitelezéséhez 10 %-os önerőt, azaz 52 680 000 forintot biztosít. A projekt megvalósítás során a kedvezményes hitel összege 184 380 000 Ft. A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. december 31.

A projektben létrejövő új termék/technológia/ prototípus új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával jön létre. A fejlesztés eredményeként növelésre kerül az élelmiszerlánc egészség biztonsága egy olyan komplex technológia prototípus kidolgozásával, amely jelentős mértékben növeli a hasznos tápanyag mennyiségét a táplálkozásunk szempontjából nagyon fontos feldolgozott húsféleségekben.

. A kendermag fehérje(edesztin) és a kendermag olaj beltartalmi paraméterei a növényt a szuper élelmiszer (super-food) kategóriába emelik, amelyek fogyasztása az emberi egészség megőrzése és fenntartása érdekében nélkülözhetetlen. A fehérje frakció minden humán vonatkozásban fontos esszenciális aminosavat tartalmaz.

A fejlesztés keretében olyan új eljárások kerülnek kidolgozásra, amelyek lehetővé teszik, hogy kihagyjuk azokat a növényi alkotórészeket (szója, repce…stb.) a gyártás folyamatából, amelyek az emberi szervezet számára káros, antinutritív anyagokat, vagy fitohormonokat tartalmazhatnak. A kendermag olaj az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen telítettlen zsírsavakat is nagy mennyiségben és megfelelő arányban tartalmazza, ezért alkalmazása hozzájárulhat az egészséges táplálkozás kialakításához.

A projektről további információ a www.felgyoivagohid.hu oldalon érhető el.

 

További információ kérhető:

 

Varga Artúr témavezető
Tel.: 06-30-841-2923
Email: varga.artur@gourland.eu