KOMPLEX TECHNOLÓGIA TERMESZTETT ÉS TÁROLT GABONÁK TOXINMENTESÍTÉSÉRE,

 

A "Csorvási Gazdák" Zrt. 376,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson. A 837 544 484 forint összköltségű projekt keretében  gabonák fertőzöttségét csökkentő helyspecifikus növénytermesztési technológia és fertőzést detektáló módszer kidolgozására kerül sor, mellyel a gombatoxinok kártételének csökkentésére, illetve a táplálkozási láncból történő eltüntetésére kerül sor.

 

A "Csorvási Gazdák" Zrt. a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00005  azonosító számú pályázat nyerteseként, a projektet a kiírás követelményeinek és saját vállalásainak megfelelően hajtja végre. A projekt kivitelezéséhez 32,12 %-os önerőt, azaz 269 011 640 forintot biztosít. A projekt megvalósítás során a kedvezményes hitel összege 191 637 833 Ft. A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. augusztus 31.

A projektben létrejövő új termék/technológia/ prototípus új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával jön létre. A tervezett projekt hozzájárul az „Egészséges és helyi élelmiszerek”, előállításához valamint a rendkívül mérgező gombatoxinok egészségügyi kártételének csökkentéséhez.

A projektleírás alapján kijelenthető, hogy az „Anti-toxin management” kísérleti fejlesztés az un. „intelligens szakosodási stratégiák” több prioritásához is szorosan kapcsolható. A pályázó a fejlesztés eredményeként létrejött terméket a tejelő tehéntartásban, valamint a sertéshús előállításban kívánja felhasználni.

 A tervezett KFI tevékenység, valamint a kifejlesztett prototípus - a társadalom egészére vonatkozó – átfogó cél megvalósítását segíti elő. A kifejlesztendő eljárás neve „Anti-toxin management”, mely a tárolt takarmányok minőségmegőrző raktározásának biztosítására, valamint mikotoxin mentesítésére lesz alkalmas, egy erre specializált tároló és folyamat vezérelt fertőtlenítő berendezés segítségével, amiben az élelmiszerbiztonság növelhető ózonos preventív és effektív veszély elhárító fertőtlenítéssel. A kialakítandó eszköz lehetséges felhasználói mind hazai, mind nemzetközi szinten mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok lehetnek. Cél, hogy egy olyan eljárás kerüljön kifejlesztésre a teljes termékpályában, ami a precíziós növénytermesztési és növényvédelmi eljárások konzekvens alkalmazásával, szermaradvány visszamaradása nélkül inaktiválja a betakarítás előtt, majd a tárolás során a gabonaszemekben, ill. azok felületén képződött mikotoxinokat.

 

A projektről további információ a www.csgsz.hu oldalon érhető el.

 

További információ kérhető:

 

Dr. Turcsán Zsolt témavezető
Tel.: 06-30-408-3322
Email: drturcsanzsolt@gmail.com