09Március

A drón felszerelésről

 

Minden kedves Olvasót örömmel fogadunk drónozással és szakmai tevékenységünkkel (Településképi Arculati Kézikönyvek, települési értéktárak, stratégiai dokumentumok készítése) kapcsolatos blogunkon!

A bejegyzéseink célja, hogy részletesebben is bemutathassuk munkáinkat: terepi bejárások során gyűtött tapasztalatainkat, képeinket, videóinkat.

Kezdjük máris a drón felszerelésünk bemutatásával!

Cégünk befektetési céllal, 2017-ben megvásárolta a Green Planet Films Kft.-től a Gemenc Árterek világa című természetfilm készítéséhez használt drón felszerelést. A felszerlés jól összeállított, hosszú évek tapasztalatai során kiforott elemekből áll, így hozzánk már egy jól használható azonnali bevetésre alkalmas csomag kerülhetett. A két fő részen – a drónon és a kamerán - kívül tehát, része volt a csomagunkanak egy vállra erősítethető heveder, amivel a drónfelszerlésünket háton is lehet hordani (ezért kimondhatatalanul hálás voltam, főként a batyki ősgyep fotózásakor), szűrők a lencsére, napellenzők a távirányítókhoz, 4 db akkumulátor, tartalék propellerek (8 db), és egy Ipad mini készülék.

 

A Drónról:

súly: 2935g

méret: 438x451x301 mm

átlós távolság (felhúzott és leeresztett leszállótalpakkal): 559 & 581 mm

repülési idő: 18 perc

akkumulátor: LiPo 6S 4500mAh 22.2 V

max. emelkedési sebesség: 5m/s

max. süllyedési sebesség: 4m/s

max. haladási sebesség: 22m/s (ATTI mód, szélmentes időben)

 

max. szélsebesség ellenállás: 10m/s

Mi minden esetben két távirányítóval vezéreljük az egységget, a drónt a pilóta, a kamerát pedig az operatőr szabályozza. Számunkra segítség, hogy a leszállótalpak automatikusan lehajlanak, megkönnyítve a leszállást. Intelligens akkumulátora folyamatos töltöttségi szintet mutat monitorunkon, emellett feltünteti, hogy mennyi energiára lenne szükség  a hazarepüléshez és jelzi, amikor már ideje lenne visszarepülni. Repülés közben frissíti a Home Point-ot (a pont ahol a vezérlő tartózkodik). Amennyiben a GPS funkció elérhető a távirányítóban, a Home Point folyamatosan változik és ehhez igazodik az Inspire 1. Új funkciónak számít az automatikus fel- ill. leszállás. Felszállásnál elég csak egy gombnyomás és el is kezd emelkedni, ill. át is alakul egyből. A landolást is hasonlóan leegyszerűsítették, süllyedés közben leereszti a leszállótalpait és magától leszáll.

A kameráról:

 

A Zenmuse X5R a világ első Micro Four Thirds kamerája, mely a légifotózásra lett kialakítva és 4K RAW-ban tud rögzíteni. Amennyiben Osmo-val szeretnénk használni, szükség van az Osmo X5 adapterre is, melyet külön lehet megvásárolni. A gimbalhoz tartozik egy SSD dokkoló, ami képes rögzíteni a hatalmas adatmennyiséget. A cserélhető objektívek (a csomag része: DJI MFT 15mm f/1.7 ASPH) lehetővé teszik a különböző látószögek használatát. A közel 13 rekeszérték dinamikai átfogása részletgazdag képet ad a sötét és világos részeken egyaránt. Professzionális felhasználásra szánja a gyártó, mivel a RAW rögzítés nagy szabadságot ad az utómunka során.

 

Kövess bennünket az Instragram oldalunkon!