11Április

Drónfotózás a Börzsöny lábánál

A napokban Diósjenőn jártunk, a készülő Településképi Arculati Kézikönyvhöz kapcsolódóan tartottunk terepbejárással és nyitó lakossági fórummal egybekötött fotózást, drónfotózást.

Diósjenő a Börzsöny lábánál fekvő összetett szerkezetű község, az ófalu és környéke völgyben helyezkedik el, ám pincéi, présházai, üdülőházas utcái élénk morfológiájú területekre esnek.

Budapest felől érkezve először a Jenői-tónál álltunk meg, a fejlődő üdülőtelep egymás fölé magasodó utcái már a főútról is szép látványt nyújtanak. Ha így folytatódnak az építkezések, a terület lassan össze is kapaszkodik a falu szövetével.

 A Börzsöny felől érkező és a dombokon átbukó szelek miatt igen jól meg kellett nézni, honnan is reptessük fel a drónt. Jelen esetben még a nagy kiterjedésű állóvíz okozta szélváltozásokkal is számolni kellett. Érdemes minden esetben az OMSZ oldalán előre tájékozódni és regisztrálni magunkant (met.hu) így könnyedén hozzáférhetunk repülésmeteorológiai adatokhoz. Biztos, ami biztos, még ha földközelben úgy is érezzük, alább hagyott a szél, vagy épp szélcsend van, lassan, a gép reakcióit figyelve emelkedjünk, próbálgassuk, hogyan viselkedik.

Hasonlóan kellett tervezni a pincesorok térségében is. A meredek lejtésű Öreghegy az ófalu és a Jenői-patak felé nyitott, így hirtelen szélirány- és szélerősség változásokra készültünk, amik a sűrű légvezetékek miatt is nem várt kellemetlenségeket okozhatnak. Szerencsére problémamentesen zajlott minden.

Gondolkodtunk, érdemes lenne a település központjából is felengedni a gépet, azonban mivel a széleken eleve magasabbról tudtunk indulni, kényelmesebb és biztonságosabb volt onnan lőni pár képet a falu egészéről és tornyairól.

 

Miért is jó a drónfotózás?

A Településképi Arculati Kézikönyvek fontos részei a településrészekre meghatározott építészeti ajánlások. Az így elkészített képeket nézve megállapításainkat is jobban, szemléletesebben tudjuk alátámasztani, másfelől több jellemző részletet, jó példát be tudunk mutatni. Jó kiegészítője a hagyományos fotózásnak, a nagyobb tömegű épületeket is környezetükkel együtt tudjuk megmutatni. Rendkívül alkalmas technika ez például jó rálátású utcaképek rögzítésére is.

 

 

A települések részei, településképi szempontból meghatározó, egyéni karakterrel rendelkező területei a természeti- és kultúrtáj elemei. Különösen így van ez Diósjenő esetében, ahol a települési arculat sajátosságait nagymértékben meghatározzák a környezet adottságai, erőforrásai. Az elkészült drónfotók esztétikus és informatív módon képesek ezeket a területeken is bemutatni.

Az elkövetkezendő pár hét igen mozgalmasnak ígérkezik, rövidesen újabb élményekkel, tapasztalatokkal jelentkezünk!       

 

Tóth Norbert, Virág Attila