14Március

A drónreptetés szabályairól

 

Bevezető


Napjainkra a technikai fejlődés felgyorsulásával már hozzászoktunk, hogy a korábban csak szűk csoport számára, gyakran földrajzilag is tőlünk távol maradó újítások szinte pillanatok alatt környezetünkben is elterjedtekké, elérhetőkké válnak. Ezt a termékek életciklusainak rövidülése is eredményezi, elegendő csak abba belegondolnunk, hogy például milyen gyorsan végigsöpör és lecseng egy elektronikai divathullám.

E miatt gyakran azt tapasztaljuk, hogy már komolyabb eszközök használatára nézve sincsenek azonnali, naprakész szabályozások. Bevezetőmben a Segway és egyéb önjáró gépek esetét hoznám példának. Országa válogatja, hogyan áll a kérdéshez, hogyan tudja beilleszteni a használatot jogi keretrendszerébe.

A kamerával is felszerelhető drónok széles körben való elterjedése is számos kérdést vet fel. Ezek egy része etikai természetű, ami igen kényessé is teszi a dolgot. Alapvető probléma, hogy az egy eredetileg vállalati felhasználásra, például a mezőgazdaságban légifotózási célokra tervezett gép szórakoztató elektronikai cikként és játékként is hódít, sőt. Ugyanakkor hatalmas lehetőségek, új távlatok nyíltak a fotósok, filmesek, vagy akár a településtervezéssel foglalkozó szakemberek előtt is. Egy profi drón ára még mindig magasnak számít, ám abszolút versenyképes azokkal az eszközökkel, amiket kiválthat. 

A drónreptetés szabályozására szükség van, hiszen a gépek repülési súlyának növekedése, szélesedő felhasználhatósági lehetőségeik és egyre fejlődő paramétereik (repülési magasság, hatótávolság) a „pilótákra” egyre növekvő felelősséget tesznek.  Ez alatt egyszerűen azt értem, minél inkább eltávolodik tőlünk az eszköz, annál kevésbé vagyunk képesek megelőzni, kivédeni egy esetleges baleset szituációt.

Szabályozni tehát kell, ez úgy gondolom megérthető, elfogadható, ám itthon talán túlszabályozottságról beszélhetünk. Jelenleg az a helyzet, hogy aki mondjuk saját udvarában, akár csak fejmagasságig szeretné drónját reptetni, arra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint aki komolyabb munkát végezne, hiszen a légtérhasználat az légtérhasználat így is – úgy is.

Nézzük is meg pontosan, lépésről-lépésre, mit kell tennünk, ha például településünkről szeretnénk pár képet, videót készíteni!

 

 

Eseti légtérhasználati kérelem

Minden drónreptetés alkalmával eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelnünk. Az ehhez tartozó formanyomtatvány (nyomtatványokhoz, segédletekhez link a bejegyzés végén) kitöltése elsőre bonyolultnak tűnhet, ám szerencsére itt van segítségnek a „terkep.legter.hu” kiváló felülete, nem kell repülésmérnöknek sem lennünk a használatához.

A kereső segítségével, vagy manuálisan is elnavigálhatunk a berepülni kívánt területhez. A lenyíló menüben először adjuk meg a légtérhasználat idejét. Legkorábban kérelmet a tervezett igénybevétel előtt legalább 30 naptári nappal lehet benyújtani, ezért a tervezést idejében kezdjük el! A maximális kérhető időintervallum így szintén 30 nap. Egy területre egyszerre csak egy légtérhasználati kérelem adható ki. Amennyiben azt tapasztaljuk, valaki már „lefoglalózta” előttünk, érdemes az illetékes hatóságnál érdeklődni felőle, előfordulhat, hogy kisebb mértékű átlapolásról van csak szó, némi útvonal módosítással tehát megoldható a probléma.

A napi érvényességet legegyszerűbb napkeltétől-napnyugtáig, azaz „SR-SS” formátumban megadni, ellenkező esetben UTC megjelöléssel kell ellátnunk. Ez tehát így nézhet ki:


2018.06.01.-2018.06.20. naponta SR-SS

2018.06.01.-2018.06.20. naponta 14:00 UTC – 17:00 UTC

 

A következő lépcső a repülési magasság megadása. Az alsó szint minden esetleg „GND”, azaz a földfelszín. A felső magasság maximalizálása légterenként változó, ezt a poligonokra kattintva ki is dobja a rendszer.  Az „AMSL” tengerszint feletti magasságot itt „láb” formátumban kell megadnunk, 1 láb = 0,3 m. Ennek az értéknek minden esetben 500-al oszthatónak kell lennie! Például így:

 GND – 1500’ AMSL

Az igénylés célja: „repülés pilóta nélküli légijárművel”. Ezután pedig jöhet a terület kijelölése!

Itt konkrét koordinátákat is megadhatunk, de sokszöget, kört is rajzolhatunk. Ha ezzel is megvagyunk, kattintsunk a jobb alsó sarokban megjelenő felszálló gép ikonra. Itt a koordináták fül alatt találjuk a kijelölt területünk adatait helyes formátumban (térközzel elválasztva, hosszúság előtt 0 vezérlőjel kiírása, kör sugara, stb.), így kell helyesen beírnunk az eseti légtérigénylő lapba. A többi személyes és elérhetőségi adatot értelemszerűen kell kitölteni. A „légiforgalom szervezésért felelős személy” elérhetőségénél adjunk meg telefonszámot is (ezt minden egyéb helyen is jól tesszük, mivel az igénylésben megjelölt időszakban e személynek (legtöbb esetben mi magunknak) telefonon elérhetőnek kell lennie.

Ezt a dokumentumot elegendő elektronikusan elküldenünk a klh@hm.gov.hu címre, mellékletként a 3000 forint illeték megfizetését igazoló bizonylatot, dokumentumot kell csak csatolnunk.

A 3000 Ft illetéket a  HM VGH HM Igazgatásnak a Magyar Államkincstárnál vezetett számlaszámára kell befizetni:

számla tulajdonos neve: Magyar Államkincstár
számlaszám: 10023002-01780499-00000000

közlemény rovat: “Eseti légtér igénylésének illetéke.” szöveget kell feltüntetni, továbbá az eseti légteret igénylő ügyfél nevét, lakcímét vagy székhelyét (a kérelemmel megegyezően), és az igényelt eseti légtér kezdőnapjának dátumát.

Ha a teljes szöveg nem fér ki a közlemény rovatba, akkor a kérelmező nevét és az eseti légtér kezdődátumát tüntessük fel.

 

Természetvédelmi szempontból korlátozott légtérvédelem

Sűrűn előfordul, hogy a légtér természetvédelmi okokból korlátozottan használható. Ez számunkra „csak” annyit jelent, hogy az illetékes szakhatóság számára be kell fizetnünk, el kell utalnunk 18 000 Ft szakhatósági eljárási díjat is. Az illetékes hatóság számlaszámát és nevét az alábbi kormányrendelet 7. mellékletének táblázatából tudjuk gyorsan kikeresni (netjogtar.hu):

„14/2015. (III. 31.) FM rendelet

a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól”

 

A közleménybe ezt írhatjuk: „Légiközlekedési hatósági engedélyezési eljárás”

 

Sajnos e nyomtatványt csak postai úton nyújthatjuk be, a 3000 Ft illetéket is csak illetékbélyeg formájában ragaszthatjuk rá. Cím:

Honvédelmi Minisztérium

Postai cím: H-1885 Budapest, Pf. 25. 

 

A nyomtatvány kitöltése azonban szintén egyszerű, értelemszerű. A korlátozott légtér azonosítóját kell a térképes alkalmazásról lenéznünk, például: ” LHB10”. Az igénylés célja: „Egyéb képrögzítés, felvételkészítés céljából történő pilóta nélküli légijárművel végrehajtott repülés”. A drón típusa és valamilyen azonosításra alkalmas szám megadása is kötelező!

 

Biztonsági felmérés

Előfordulhat, hogy biztonsági felmérésre is szükségünk lesz. Ezt, ha szerencsénk van „megúszhatjuk” elegendő lehet a repülési magasság csökkentése, vagy egy kis terület átrajzolás. Ellenkező esetben szakember segítségére lesz szükségünk. Biztonsági felmérés készítésével a Légtér.hu Kft. is foglalkozik. E felmérés mellé esetenként az illetékes légiforgalmi hatóság véleménye/hozzájárulása is szükséges, ez ügyben szintén érdemes a Légtér.hu Kft. segítségét kérni.

 

 

Teendők a terepi munka megkezdése előtt

Mielőtt terepre mennénk, legalább 3 munkanappal tevékenységünk megkezdése előtt az alábbi, szerencsére egyszerűen kitölthető, díj és illetékmentes bejelentő nyomtatványt is meg kell küldenünk elektronikusan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére: „Pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó tevékenység bejelentése”. Cím:   rpas@nfm.gov.hu

 

Munkakezdéskor az eseti légtérkérelmet aktiválnunk kell! Ez annyit tesz, hogy fel kell hívnunk a budapesti ATS központot, aminek elérhetősége az eseti légtérigénylő lapon fel is van tüntetve! Szabály szerint azt is be kell nekik jelenteni, ha 30 percnél tovább szüneteltetjük a tevékenységet. Reptetés végeztével deaktiválnunk is kell a légteret, és ezt minden egyes munkanapon meg kell ismételnünk!


Összefoglaló

Összefoglalva tehát, ha csupán eseti légtér kérelemre van szükségünk, azt olcsón, 3000 Ft ellenében  online gyorsan el is intézhetjük. Ha összetettebb a dolog, akkor a felső határ úgy 40-50 000 Ft körül mozoghat.

Elsőre bonyolultnak tűnhet a menet, de ha egyszer végigrágja rajta magát az ember, utána már sokkal gördülékenyebben megy a folyamat. Segítséget, ha elakadnánk, legkönnyebben a Légtér.hu Kft., vagy a Drónpilóták Országos Egyesülete adhat.

 

Jó szelet!

Tóth Norbert geográfus

 

 

Légtér térkép:

http://terkep.legter.hu

 

Formanyomtatványok, minták, kitöltési útmutatók:

https://doe.hu/letoltheto-dokumentumok

 

További praktikus információk eseti légtér igényléséhez:

http://legter.hu/eseti-legter/